Találatok az alábbira:

75 éves a Magdaléneum

Szerző: gilicze.reka on 2016/06/08
| 0

Idén ünnepli fennállásának 75. évfordulóját a nyíregyházi Magdaléneum Fogyatékosok Református Ápoló, Gondozó Otthona. A jubileumi esemény alkalmából hálaadó istentisztelettel egybekötött ünnepséget rendeztek az intézményben.

Az ünnepségről a Nyíregyháza.hu beszámolóját közöljük, illetve ITT egy videós összefoglaló is megtekinthető.

Háromnegyed évszázaddal ezelőtt otthontalan lányok számára alapította Békefi Benő református püspök az akkori Magdaléneumot. A fogyatékosok közötti szolgálatot az 50-es években kezdték el. Ma már 100 különböző akadályozottsággal élő lakónak igyekeznek lehetőségeikhez és képességeikhez mérten kiegyensúlyozott életet biztosítani az intézmény falai között – mondja Pótorné Ács Ágnes, intézményvezető.

 Tartalmas élet

Az intézménynek csak leány lakói vannak, a legfiatalabb 6 esztendős, a legidősebb 71 éves. Napjaikat igyekeznek tartalmasan eltölteni. Nagy Angéla nagyon szeret a Magdaléneumban lakni, elmondása szerint igazán tartalmas életük van. Szeretettel, gondoskodással veszik körbe őket, jól érzik magukat az intézményben.

– Foglalkozások, tornaórák vannak. Levegőzni szoktunk menni az udvarra, meg gyakran kirándulunk. Mindig kitalálnak valami olyan dolgot, amivel le tudjuk magunkat kötni. Van számítógépünk, internetünk és mindig tudunk valami tartalmasat, érdekest csinálni – mondta.

 Keresztény értékrend 

A hálaadó ünnepségen az intézmény lakói, munkatársai és a fenntartó református egyház képviselői együtt emlékeztek az elmúlt 75 esztendőre. Dr. Gaál Sándor esperes ünnepi beszédében hangsúlyozta az a keresztény értékrend amely alapításától fogva jellemzi az intézményt a jövőben is része lesz annak, sőt igyekeznek azt kiterjeszteni a társadalom szélesebb rétegeire is.

– Van egy bibliai ige, amelyik azt mondja, hogy aki a kevesen hű, az a sokon is az. Ez a reménységünk, hogy a hitünk alapján az életszemléletünk, értékítéletünk nem változott meg és amikor nagyobb területen kell megjelennünk az egyház üzenetével, akkor ott is ugyanolyan tisztasággal és odaszántsággal tudunk megjelenni – tette hozzá az esperes.

A jubileumi esemény résztvevői közösen hallgatták meg az ünnepre szánt igét, majd egy előadás keretében visszatekinthettek az elmúlt 75 év eseményeire.

Intézmények összehasonlítása