Találatok az alábbira:

A koronavírus miatti intézkedések a diakóniai intézményekben

Szerző: gilicze.reka on 2020/03/11
| 0

A koronavírus miatt az elmúlt napokban bevezetett intézkedéseket követően az alábbiakat rendelték el a zsinati fenntartású diakóniai intézményekben:

 • látogatási tilalmat rendeltek el,
 • a veszélyhelyzet és látogatási tilalom idejére szünetelnek az új beköltözések,
 • az intézményi ellátás iránt érdeklődőket a látogatási tilalom alatt nem fogadják a szolgálatok,
 • az intézményi ellátás iránt érdeklődőket arra kérik, hogy a látogatási tilalom idejéig ne személyesen keressék fel az intézményeket, hanem a szolgálatok honlapján közzétett módokon érdeklődjenek az ellátással kapcsolatban.

Mindezek mellett pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központ „gyakorlati tanácsok a koronavírussal kapcsolatban szociális intézmények részére” útmutatást javasolják a református szolgálatoknak, melyet az alábbiakban idézünk.

Forrás:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus/537-gyakorlati-tanacsok-koronavirussal-kapcsolatban-szocialis-intezmenyek-reszere

Mivel a vírus nagyon gyorsan terjed zárt közösségekben, ezért fontos az alábbi teendők betartása.

 1. A személyi higiénére fokozottan kell figyelni.
 2. A fertőzés megelőzésének legfontosabb módja a gyakori, alapos szappanos kézmosás.
 3. Tartsák és tartassák be az úgynevezett köhögési etikettet: papír zsebkendőbe köhögjünk, tüsszentsünk, a használt zsebkendőt dobjuk ki, majd mossunk kezet.
 4. Kerülni kell a szokásos érintkezési formák közül a kézfogást, puszit.
 5. Az intézmény közösségi tereibe helyezzenek ki érintés nélkül használható alkoholos kézfertőtlenítőszer adagolókat, ennek használatára hívják fel a gondozottak figyelmét.
 6. Szellőztessenek gyakran.
 7. A közösségi rendezvények megtartása mérlegelendő.
 8. A koronavírus lipid burokkal rendelkezik, így a legtöbb, egyfázisú tisztító-, fertőtlenítőszer hatásos ellene. Takarításhoz virucid hatással rendelkező készítmények használata javasolt.
 9. Kiemelten fontos és napjában többször is fertőtleníteni kell azokat a felületeket, melyeket kézzel gyakran érintenek (ilyenek pl. az ajtókilincsek, korlátok, villanykapcsolók stb.) Ezeknek a felületeknek a fertőtlenítésére az alkohol bázisú gyorsfertőtlenítők, illetve a fertőtlenítő kendők alkalmazhatóak.
 10. A vizes egységek padló és csempe falburkolatainak, valamint klórálló burkolattal ellátott helyiségek padló burkolatainak fertőtlenítésére a klórtartalmú készítmények is alkalmazhatók, abban az esetben, ha a készítmény címkéjén a virucid hatás, illetve a virucid hatás létrejöttéhez az alkalmazási paraméterek a használati utasításban fel vannak tüntetve.
 11. A vizes egységekben a kézmosás és kézfertőtlenítési lehetőséget biztosítani kell. Ajánlott a fertőtlenítő hatású folyékony szappan biztosítása, mert ennek alkalmazásával egy fázisban végezhető el a kéztisztítás és a kézfertőtlenítés.
 12. A személyzet különös gonddal tisztítsa az étkezés során használt eszközöket.
 13. A textíliák gépi úton történő fertőtlenítő mosása termodezinfekciós és kemo-termodezinfekciós mosási eljárással történhet.
 14. A pamutszálas textília tisztítására mind a két mosási eljárás alkalmazható. A termodezinfekciós mosási eljárás 90-95°C hőmérsékleten normál, általános mosószer alkalmazása mellett történik. Ebben az esetben a fertőtlenítő hatást a magas hőmérséklet biztosítja.
 15. Kevertszálas textíliák esetében az alacsonyabb hőmérsékleten és fertőtlenítő hatású mosószer alkalmazásával történő úgynevezett gépi kemo-termodezinfekciós mosási eljárás alkalmazható.
 16. Amennyiben egy gondozottnál légúti fertőzés tünetei észlelhetők, haladéktalanul el kell őt különíteni, egyúttal értesíteni kell az intézmény orvosát, aki az előírt és általa ismert eljárásrend szerint dönt a további teendőkről.
 17. Amennyiben az intézményben a fertőzött személyt azonosítanak, akkor a közösség zárt jellege miatt fennáll a dolgozók és a többi gondozott fertőződésének kockázata is. A járványügyi vizsgálat ezért rájuk is kiterjed.
 18. A vírus zárt közösségben történő gyors terjedése, valamint a betegségnek leginkább kitett személyek egészségének védelme és a járvány megfékezése érdekében az országos tisztifőorvos március 8-tól visszavonásig látogatási tilalmat rendelt el.

Intézmények összehasonlítása