Találatok az alábbira:

Körkép: koronavírus-járvány

Szerző: gilicze.reka on 2021/03/09
| 0

Mi a helyzet a Magyarországi Református Egyházban a koronavírus-járvány 3. hulláma idején? A reformatus.hu összefoglalóját adjuk közre, benne a diakóniai intézmények oltási helyzetjelentésével.

A Magyarországon koronavírus ellen beoltottak száma hétfő délig átlépte az egymilliót, de mégsem lehetünk nyugodtak, mert a járvány harmadik hulláma közben elérte hazánkat, ismét nő az új, az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma.

 

A kormány március 4-én, csütörtökön kéthetes, a korábbiaknál szigorúbb korlátozásokat vezetett be a reményben, hogy így sikerül megfékezni a vírus terjedését, és húsvéttól kezdve fokozatosan újraindulhat az élet. Egyebek mellett

  • március 8. és 22. között a legtöbb üzletet bezárták,
  • számos szolgáltatás szünetel,
  • lakott területen belül mindenütt kötelező a maszkviselés,
  • javasolt az otthoni munkavégzés,
  • április 7-ig, a tavaszi szünet végéig bezártak az óvodák,
  • az iskolák pedig ismét tantermen kívüli, digitális munkarendre tértek át.

Az oktatási intézményeknek kell gondoskodniuk a gyermekek felügyeletének megszervezéséről, de a kormány arra kérte a szülőket, hogy csak a legszükségesebb esetben vegyék azt igénybe a felügyeletet, például ha a szülő a járvány elleni védekezésben dolgozik.

SZÜNETELNEK A SZEMÉLYES ALKALMAK

A helyzet súlyosbodására és a kormányzati intézkedésekre egyházunk vezetői is reagáltak: a Zsinat Elnökségi Tanácsának múlt pénteki határozata értelmében március 8. és 26. között „minden, személyes jelenléttel járó istentisztelet, gyülekezeti alkalom és összejövetel szünetel” a Magyarországi Református Egyházban (MRE). A nagyheti és húsvéti istentiszteletek rendjéről később döntenek.

„Tartsunk istentiszteleteket és gyülekezeti alkalmakat digitális eszközök segítségével, a gyülekezet helyi lehetőségeinek figyelembevételével”

– olvasható az online tanácskozáson megfogalmazott útmutatásban, amelyben arra kérnek minden lelkipásztort és presbitériumot, hogy ebben a rendkívüli helyzetben is találjanak módot a bajba jutottak, betegek és magányosok lelki támogatására, és nyújtsanak segítséget az erre rászorulóknak.

Az egy éve kezdődött járvány során ez az első eset, hogy az egyházkerületek püspökei és főgondnokai nem csupán javasolják a református templomok bezárását a gyülekezeteknek. – Egyházunk alkotmánya szerint az Elnökségi Tanácsnak a 2020. júniusi zsinatig egyetlen nem tanácsadó-javaslattevő jellegű jogköre volt: „az MRE egészét érintő ügyek intézésének irányítását” végezte-végezhette – tájékoztatott minket Keszthelyi Zsolt, a Zsinati Hivatal Jogi Osztályának vezetője. Hozzátette: az előző ciklus utolsó előtti zsinati ülésén elfogadott rendelkezések lehetővé teszik, hogy veszélyhelyzet idején az egyház ügyeinek meghatározott széles körében, „az egyébként zsinati, illetve zsinati tanácsi hatáskörbe tartozó ügyekben az ülés összehívásának mellőzésével az Elnökségi Tanács maga is dönthet”. Ilyen, a 173. paragrafus alapján született rendkívüli intézkedés volt a mostani – az istentiszteletek tartását megtiltó határozat – is, noha Keszthelyi Zsolt szerint elvileg az alkotmány fentebb idézett, 159. paragrafusa a veszélyhelyzeten kívül is lehetővé tesz hasonló intézkedést.

ures_templom.jpg

Fotó: Bazánth Ivola

Gyülekezeteink gyorsan reagáltak is, sok helyen egyébként sem szüntették meg az élő közvetítéseket. Ezek folyamatosan frissülő listáját megtalálják honlapunkon. A debreceni Nagytemplomban múlt vasárnap még tartottak istentiszteletet, március 14-én és 21-én viszont az élőben szokásos három helyett két alkalmat közvetítenek az interneten. Újra az online térbe költöztek a kiscsoportos alkalmak, bibliaórák, konfirmációs felkészítők, a március utolsó hétvégéjére tervezett presbiteri csendesnapot, valamint a házasságra készülő párok számára hirdetett hétvégét későbbre halasztották. A lelkészi hivatal ugyan nyitva tart, azonban arra kérnek mindenkit, hogy aki teheti, telefonon vagy e-mailen keresztül intézze ügyeit.

AZ EGÉSZSÉG FONTOSABB A TANANYAGNÁL

– Felkészültebben érte a református általános iskolákat a digitális munkarend, mint egy évvel ezelőtt, a pedagógusok a kellő tapasztalat birtokában már kevésbé terhelik meg a diákokat és a szülőket – nyilatkozta Papp Kornél. A Zsinati Oktatási Iroda vezetője azt mondja: a felsősök könnyebben alkalmazkodtak a legkülönbözőbb platformokhoz, az alsó tagozatosok nehezebben. Digitális munkarendben gyorsan lehet haladni, de kevés idő jut az elmélyítésre, és nehéz objektív módon ellenőrizni. Ezért fontosnak tartja a személyes rendszerezést, összegzést, értékelést, ha azt a helyzet majd lehetővé teszi.

L1002867.jpg

Fotó: Sebestyén László

Papp Kornél úgy érzékeli, ősszel volt egy kis pánikhangulat, most viszont higgadtabban fogadják a lezárást a szülők, a diákok és a pedagógusok is. – Az a tapasztalat, hogy már mindenki nagyon-nagyon várja a személyes találkozást – az irodavezető reméli, hogy a lezárások és a beoltottak növekvő száma miatt a tavaszi szünet után már a középiskolákba is visszatérhet az élet. A pedagógusok oltási kedvéről azt mondja: akkor tudják felelősen ellátni a hivatásukat, ha beoltatják magukat.

Hittan és óvodák

A vírus a hittanos beiratkozást is érinti: már el kellett kezdeni a leendő elsősök szüleinek tájékoztatását, ezeket az alkalmakat is az online térbe kell szervezni. – Egy éve a járványhelyzet miatt háromezerrel csökkent a kötelezően választható református hit- és erkölcstan oktatást választók száma, remélem, hogy idén ez a tendencia nem folytatódik – mondja Papp Kornél, aki aggasztónak tartja, hogy több iskolában újranyilatkoztatják a felsőbb éveseket is. Hangsúlyozta, hogy csak akkor kell újra nyilatkozni, ha a szülők megváltoztatják eredeti döntésüket, ellenkező esetben az intézményekben nem kényszeríthetik etika órára a gyermekeket.

HittanOrszágszerte hat iskolát szeretne átvenni ebben a tanévben a református egyház, a fenntartóváltást megelőző tájékoztatók és szavazások valószínűleg szintén online zajlanak majd, de az irodavezető szerint ez 2020-ban sem volt akadálya az átvételeknek. Az óvodák esete már bonyolultabb, mert arról a helyi önkormányzatoknak kell dönteniük, sok településen pedig a veszélyhelyzet miatt tartanak képviselőtestületi üléseket, ebben a kérdésben pedig nem dönthetnek egyedül a polgármesterek.

Jó gyakorlatok megosztásával, online webináriumokkal és lelki támogatással is segíti az intézményvezetők és pedagógusok munkáját a Református Pedagógiai Intézet. Szontagh Pál igazgató arra figyelmeztetett: bár sokkal több mindent tudunk az online platformokról és a digitális tananyagokról, a tavalyi első lendület mostanra elfogyott, sokkal több a fásult, kétségbeesett tanár, szülő.

– Mentálisan kimerült mindenki, fáradtságot, tanácstalanságot érzékelünk sok helyütt. Emellett most nagyon sok pedagógus és egyre több tanuló is beteg, nagy veszteségeket éltek meg több intézményben is. Ilyen év után most nem az a legfontosabb, hogy áll a gyermek a tananyaggal, hanem hogy a családok tudjanak összekapaszkodni, időt töltsenek együtt, beszélgessenek, szeressék egymást

– az igazgató szerint mindannyiunknak összekapaszkodva, kisebb-nagyobb közösségekben egymást támogatva kellene kivárni ennek az időszaknak a végét.

Pedagógiai intézetünk éppen ezért nagy hangsúlyt fektet a lelki segítség nyújtására. Ötórai tea című webináriumaikon a pedagógusok kötetlenül, szakemberek segítségével adhatják ki a felgyülemlett feszültséget, igazgatói klubokat szerveznek az intézményvezetőknek, a leggyakoribb kérdésekre pedig lelkigondozók, pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek segítségével keresik a válaszokat. Szakmai napjaikon az online térben is jól használható kommunikációs és együttműködési gyakorlatokkal, stressz- és konfliktuskezelési tanácsokkal segítik a pedagógusokat és közvetve a diákokat.

Református Pedagógiai Intézet

A részletekről tájékozódjon a szervezet honlapján

Már most készülnek az intézményvezetők járvány utáni lelki utógondozására is, mert, mint Szontagh Pál elmondta, elhivatott vezetőink vállát épp nagy teher nyomja, és ha most nem engedhetik is meg maguknak, hogy elcsüggedjenek, számukra is elkél majd a segítség.

IMÁDKOZÓ KÖZÖSSÉGEK FORMÁLÓDNAK

Március elejére országszerte kétszázhetvenhárom óvodát és ötszázharminchat iskolát érintett a járvány, ekkor kétszer annyi intézményben kellett rendkívüli szünetet, illetve részleges vagy teljes digitális oktatást elrendelni, mint két héttel korábban. Mindez a református iskolákban is érezhető volt. Pungurné Császár Judit, a Komárom-Esztergom megyei Kocs Vincze Imre Református Általános Iskolájának vezetője elmondta, a március 4-i szigorító bejelentések előtt is érezték, milyen sok a beteg a környezetükben: – Megrendültem, mert két tanár kollégám kórházban van, egyiket oxigénmaszkkal lélegeztetik, más munkatársaink otthon, karanténban gyógyulnak a vírusfertőzésből, és Covid-pozitív diákjaink is vannak.

ures_jatszoter.jpg

A járvány korábbi szakaszában egy munkatársuk tüdejének egyharmada károsodott a betegség miatt. – Egy barátom pedig belehalt a koronavírus-fertőzésbe – tette hozzá az intézményvezető. Iskolájukban a tanév alatt, a mostani általános iskolazár előtt hat napon volt digitális oktatás. – Már szeptemberben elkészítettük az online platformokat, létrehoztuk a Google Classroomban az osztálytermeket, felvittük a tantárgyakat, megbeszéltük, ki melyik felületet használja, gyakoroltunk a szülőkkel, tanárokkal, diákokkal.

Havonta próbát tartottak, még dolgozatot is írtak az online felületen, hogy meglegyen a gyakorlata mindenkinek, ha szükség lenne rá. – Rákészültünk arra, ami most ránk vár – mondta Pungurné Császár Judit. Hozzátette, hogy lelkileg mindenkit megvisel a járványhelyzet. Van azért pozitívum is, ahogy fogalmaz, „ez a helyzet imádkozó közösségé formálta még azokat is, akiknek nincs különösebb vallási háttere”.

ÁTOLTOTTSÁG A REFORMÁTUS INTÉZMÉNYEKBEN

Összesen harminckilenc református kórházlelkész szolgál a hazai kórházakban, közülük tizenkilencen már megkapták legalább az első oltást. Hárman átestek a betegségen, így még nincs szükségük a vakcinára, a többiek várakoznak, hogy sorra kerüljenek, és csak négy-öt fő nem kéri a védőoltást – tájékoztatott minket Gál Judit, a református kórházmisszió vezetője. Hozzátette: mindenkit arra bátorít, hogy kérje és fogadja el az oltást.

A református idősotthonok és más bentlakásos intézmények nem egységes fenntartásban működnek, a református szolgálatok harmadát a Diakóniai Iroda tartja fenn. A huszonhárom bentlakásos intézményük közül már csak egyben nem kapták meg az ott élők az oltást. A többi intézményben a lakók kilencvenöt százaléka be van oltva, aki nem, az vagy az egészségi állapota miatt nincs, vagy pedig azért, mert kiskorú – közölte Beszterczey András, az iroda vezetője.

oltas.jpg

Fotó: Rosta Tibor / MTI

A tábori lelkészek oltása is megkezdődött, a misszióba készülők és a veszélyeztetett csoportba tartozók már megkapták a koronavírus elleni vakcinát, a többiek az oltási terv szerint várják, hogy sorra kerüljenek – válaszolta megkeresésünkre Jákób János dandártábornok, protestáns tábori püspök.

Közben a Bethesda Gyermekkórház munkatársainak háromnegyede már megkapta a védőoltást – ebbe természetesen beletartoznak a portások, takarítók, irodai dolgozók is. Tamásné Bese Nóra a kórház társadalmi kapcsolatokért és kommunikációért felelős igazgatója elmondta: az orvosaik szinte kivétel nélkül vállalták a vakcina felvételét, az első dózist négyszázötvennégyen, mindkét adagot pedig már négyszázharmincketten kapták meg.

OLTÓPONT LETT A BETHESDA

A református gyermekkórház egyébként lakossági oltópont lett, így a következő időszakban sokan itt kapják majd meg a vakcinát. – Öt oltóhellyel, beosztás szerint fogadjuk az embereket hétköznap és hétvégén is. Orvosaink oltanak, nővéreink, asszisztenseink adminisztrálnak és figyelik az oltottakat. Ezt saját erőforrásból kell megszerveznünk, és az oltópontokat kialakítanunk.

oltas_bethesda.jpg

Fotó: Bethesda Gyermekkórház

Sem a lakossági oltóponti feladatok, sem a harmadik hullám miatt bejelentett szigorítások nem érinthetik a kórházban az ellátást, vagyis a járó- és fekvőbeteg ellátás folytatódik, beleértve minden járóbeteg-szakrendelést, az előre tervezett műtéteket is.

És ez még nem minden, a kórház ismét segít munkatársainak az óvodák és általános iskolák bezárása miatt. Ápolóik, orvosaik gyermekeinek újra megszervezik a „Bethesdás óvodát és iskolát” azaz egy, a kórháztól elkülönülő tágas épületrészben szakemberek segítségével támogatják a gyermekeket a digitális oktatásban, a kisebbekre pedig vigyáznak. Tamásné Bese Nóra azt is elmondta: nemcsak a saját munkatársaikra gondoltak, hanem Facebook-oldalukon a szakembereik által készített tartalmakat osztanak meg, amelyek „segítenek a pszichés terhek feldolgozásában, megértésében”: pszichológusaik, gyógytornászaik tippekkel, ötletekkel, játékokkal, mozgásos videókkal segítik a beszűkült térbe kényszerült családokat.

 

Forrás: www.reformatus.hu

 

Intézmények összehasonlítása