Találatok az alábbira:

CSELEKVŐ HIT

Szerző: szirak.sara on 2022/12/17
| hír
| 0

December 16-án adták át a Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény új intézményi központját. A beruházás különlegessége, hogy környezettudatos, energiatakarékosan és fenntarthatóan működtethető épületegység jött létre, amelynek kivitelezési munkáit helyi mesteremberek végezték.

2008 júniusa óta – Baja Város Képviselő Testületének döntése értelmében – a helyi, szociális ellátás szinte egésze a Református Szeretetszolgálat fenntartásába került. A Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény jelenleg 1300 főt lát el, tizennyolc ellátási forma keretében, közel kétszáz munkatárssal. Már évekkel ezelőtt megfogalmazódott tehát az igény, hogy legyen egy önálló, saját intézményi központjuk, mely helyet adhat az intézményirányításnak, valamint a szociális alap- és szakellátásaink igénybevételének. A vásárlás és a beruházás két év alatt zajlott le, mintegy 400 millió forint saját, egyházi forrásból.

Az ünnepség keretében Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Zsinat lelkészi elnöke, dr. Czibere Károly, a Református Szeretetszolgálat főigazgatója, Bán Béla lelkipásztor és Bánné Kiss Erzsébet, az intézmény vezetője avatták fel az új épületet.

A helyszínbejáráson Balog Zoltán elmondta: az egyházi diakónia lényege, hogy nem kizárólag magunkkal törődünk, hanem azt az erőt, amit az egyházi közösségen belül kapunk, próbáljuk kifelé is sugározni. „Most egy olyan szolgáltató központtal gyarapodott a bajai ellátás, ami minőségében és megjelenésében is igazán hívogató, és azok az emberek, akik idejönnek, nemcsak az ügyeiket tudják intézni, hanem figyelmet és szeretetet is kapnak” – zárta szavait.

Czibere Károly kiemelte, amikor átvették a szolgálatokat, az alapvető cél nemcsupán a működtetés volt, hanem a gyarapítás is. „Fontos, hogy olyan ellátási környezetet teremtsünk, ami valóban otthonként tud működni. Állandó szakmai és lelkiismereti kérdés, hogy folyamatosan gondolkozzunk a szolgáltatások minőségének megújításán. Ebben az ágazatban fontos, hogy minden eszközt igénybe vegyünk, hogy éreztessük a munkatársakkal is, hogy pontosan tudjuk, milyen megfeszített munkát végeznek.”

A délután hálaadó istentisztelettel folytatódott a református templomban, ahol Balog Zoltán püspök úr végezte az igehirdetés szolgálatát a Lk 5, 17-26. igeversei alapján. „A közösségépítés, a hagyomány, a tradíció, az összejövetel által gyógyító erő bontakozik ki. A gyógyulás helyének teret kell teremtenünk. Teret nyitni és adni. A református közösség vállalta itt, Baján, hogy behozzák Jézushoz az embereket. Cselekvő hit – ez a diakónia lényege.”

Czibere Károly főigazgató köszöntőjében rámutatott arra, hogy ez az intézmény szervesült a gyülekezet életében. „A gyülekezeteknek ki kell nyitni a templom ajtaját, ilyen nehéz időkben is, mert a másik emberhez küldött bennünket az Atya. A bátorságot, az erőt, a szeretetet azt tudja magában fölébreszteni, aki tudja, hogy megajándékozott. Nemcsak a magam terhét hordozom, hanem a másét is. Csak akkor tudunk odahajolni a másikhoz, ha Krisztustól kapunk hozzá lelket” – mondta.

Bánné Kiss Erzsébet az ünnepség meghívójából idézett Sztárai Mihálytól: „Hálaadásunkban rólad emlékezünk, / Kegyelmes Istenünk, tégedet tisztelünk / Te nagy jóvoltodért, és felmagasztalunk, /

Haszontalan szolgák, mert ezzel tartozunk”, majd kiemelte: adja Isten, hogy soha ne feledjük, hogy szolgálatunk mindig Jézus Krisztusra mutat!

Mindezért egyedül Istené a dicsőség!

Szirák Sára

Fotó: Todoroff Lázár

Intézmények összehasonlítása