click to enable zoom
keresés...
We didn't find any results
térkép megnyitása
Megtekintés Roadmap Satellite Hybrid Terrain Én helyzetem Teljes képernyő
Találatok az alábbira:

Szitakötő Biztos Kezdet Gyerekház

Szabadság út 40.,
add to favorites
1609

Intézmény bemutatása

  1. májusban nyitotta meg kapuit a freskófaluként is ismert Bódvalenkén a Biztos Kezdet Gyerekház. A szeretetszolgálatunk fenntartásában működő intézményre óriási szükség van. Bódvalenkén a lakosság több mint fele gyermek, ráadásul közülük huszonnyolcnak az édesanyja sem idősebb tizennyolc évnél, így a gyerekházba nem csupán a gyermekek járnak, hogy fejlődjenek, de az édesanyák is.

Bódvalenke, a freskófalu

Bódvalenke Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a 33 leghátrányosabb helyzetű kistérségek egyikében, az Edelényi Kistérségben található. A festői szépségű törpefalu, mintegy 70 ház áll, többségük felújításra szorul. A 2014. januári adatok szerint a település lakóinak száma 231 fő. A 18 év alatti gyermekek száma 101 fő, ebből a 0-5 éves gyerekek száma 37. A településen jellemzően roma családok élnek, nagy részük többgyermekes nagycsaládként.

Jelenlegi adatok szerint: Bódvalenke lakónépessége 311 fő a 2021. 01. 01-jei adatok alapján (forrás: https://nyilvantarto.hu/hu/statisztikak?stat=kozerdeku).

A 18 év alatti gyermekek száma 86 fő, ebből a 0-3 éves gyermekek száma 18 . A településen az aktív korú családok, nagyrészük többgyermekes nagycsalád. A munkanélküliség okozta egzisztenciális, mentális és egészségügyi problémák növekvő mértékben jelennek meg a kisgyermekes családok körében. A szolgáltatásokhoz nem jutnak hozzá, az alapellátás területén hiányosságok vannak. Jövedelmük nagy részét az álláskeresési támogatás, a szociális segély, a közfoglalkoztatás és a gyerekek után kapott családi pótlék és iskoláztatási támogatás teszi ki.

Elszigetelődve

A településen élő családok hátrányos helyzetűek. A munkanélküliség okozta egzisztenciális, mentális és egészségügyi problémák növekvő mértékben jelennek meg a kisgyermekes családok körében. A szolgáltatásokhoz nem jutnak el, az alapellátás területén hiányosságok vannak. Jövedelmük nagy részét az álláskeresési támogatás, a szociális segély, a közfoglalkoztatás és a gyerekek után kapott családi pótlék és iskoláztatási támogatás teszi ki.

A családok szűkös anyagi lehetőségeik miatt nem tudnak más távolabbi településre elutazni, hogy szórakozzanak, művelődjenek, új ismereteket szerezhessenek. Nincs módjuk családi programokat megvalósítani. Ezért is fontos, hogy a gyerekház olyan lehetőségeket kínáljon a gyerekes családok számára, melyek ezt pótolni tudják. A rengeteg gyerek ellenére nincsen óvoda, se iskola, de nincsen orvos, posta, vasút, semmilyen állami intézmény vagy magánvállalkozás, ami ezt a dimbes-dombos vidéket élhetővé tenné. Elszigeteltségüket növeli, hogy a tömegközlekedési eszköz is csak napi kétszer megy a faluba. Nincs helyi szakképzett ember, ezért a szolgáltatások az ingázó szakemberek munka idejétől, vállalásától függ, nem pedig a helyi igényeket elégíti ki.

Biztos Kezdet Gyerekház

Ezen kíván változtatni a Biztos Kezdet Gyerekház, ahol ezek a szolgáltatások a helyi szükséglethez alkalmazkodnak. A szülők társadalmi helyzetére jellemző az alacsony iskolázottság, a munkanélküliség, az egészségügyi és szociális problémák, az előítéletek. A gyermekek és a családok a hiányos nem megfelelő információáramlás miatt ritkán jutnak hozzá azokhoz a fontos adatokhoz, amelyek a társadalmi helyzetükön, életminőségükön, minőségileg javíthatna.

A gyerekek életminősége elmarad a társadalmilag elfogadhatótól. A leggyakoribb fejlődési elmaradásokat, mint pl. a mozgás és nyelv-beszédfejlődés leginkább csak az iskolában, vagy közvetlen az iskola előtti évben van mód korrigálni, ami már a legtöbb esetben nem nagyon eredményes. A gyerekházban történő munka eredményeként az óvodában is kevesebb beavatkozásra lesz majd szükség, illetve a ház szakembert és térbeli lehetőséget is biztosít a gyermekek és szüleik számára. Az iskolába kerülő gyerekek egyre nagyobb része nyújt gyengébb teljesítményt, súlyos hiányosságokkal küzdenek, melyeket iskolai keretek között nehéz, vagy lehetetlen leküzdeni.

A 0-3 éves korosztály fejlesztése, felzárkóztatása jelenleg a településen szervezett formában még nem valósul meg. Mivel nincs bölcsőde és az óvodába is csak a kötelező életkortól járnak a gyerekek, pontosan abban az időszakban maradnak szakmai segítség nélkül, amikor még fejleszthetőek, hajlíthatóak lehetnének, amikor a legfogékonyabbak a környező világ ingereire. Mivel szüleik is ebben a nagyon hátrányos környezetben nevelkedtek és ők is nagyon sok információban, tudásban, képességben szenvednek hiányt, nekik is szükségük van arra, hogy a gyermekeikkel együtt történő fejlesztésben részt vegyenek.

A Gyerekházat látogató családok között nincs társadalmi különbség. A családok teljes létszáma roma származású, inkább az életvitelük és színvonaluk között látható különbség. A településen 17 család nevel 0-3 év alatti gyermeket, közülük 12 család jár a gyerekházba. A családok nagy részére jellemző az alacsony iskolázottság, a korai gyermekvállalás fele-fele arányban mutatkozik. Mivel kis településen élnek ezáltal mindenki ismeri egymást, így a gyermek házban nem jelent problémát a családok közötti különbség. Az új családokat is szívesen fogadják és segítik a beilleszkedésben.

A gyermekházat látogató családok összetétele eltérő, 4 család 1 gyermeket nevel, 3 család 2 gyermeket nevel, 5 család 3-5 gyermeket nevel. A kiscsaládosoknál 4-5 év a korkülönbség, a nagy családosoknál viszont 1-2 év. A gyerekház dolgozóit a családok változatos problémákkal keresik fel, mivel régtől vagyunk a településen ezért nagyon intim és magán problémáikat is megosztják velünk. A régi gyerekházasaink/ mi így hívjuk őket/ rendszeresen vissza járnak hozzánk, van, aki segítségért, vagy csak beszélgetni jön hozzánk és a magán dolgait elmondani. A segítségüket is felajánlják és szívesen segítenek nekünk is és egymáson is.

A szolgáltatások mindenki számára ingyenesek, de célzottan igyekeznek bevonni azokat a 0-3 éves gyermeket nevelő családokat, akik korlátozottan férnek hozzá egyéb szolgáltatásokhoz. A gyerekház a szülők és a gyerekek részére együtt biztosít szolgáltatásokat. Tevékenységeiket havi és részletes heti rend alapján szervezik, melyek nyilvánosak.

A ház minden hétköznap nyitva van. A nyitvatartási idő az alábbi szerint tagolódik: 8 óra és 12 óra között fogadja a családokat a heti rend alapján, ebben az időtartamban kisétkezést is biztosít a szolgáltatást igénybevevők számára.

A kisétkezés összeállításkor a munkatársak törekszenek a változatos és egészséges, tudatos étrendre szoktatásra, ennek elősegítése érdekében a családokkal közösen készítik el.

Cím: Szabadság út 40.
Település:
Irányítószám: 3768
Ország: Magyarország
Megnyitás térképen
Property Id : 4961
Intézmény teljes neve: Szitakötő Biztos Kezdet Gyerekház
Fenntartó: Református Szeretetszolgálat
E-mail: felzarkozas@diakonia.hu

Intézmények összehasonlítása