Találatok az alábbira:

Tekintetbe kell venni másokat – Hálaadó ünnepséget tartottak Baján

Szerző: onkentes on 2014/07/01
| 0

Öt éve még egy romos épület állt ott, ahol ma már hatvan idős ember számára biztosítanak helyet, hogy társaságban, hasznosan és felügyelet mellett tölthessék napjaikat – ezért a felújított idősek otthonáért adtak hálát Baján.

tekintetbe-venni2Fél évtizede a fokozódó anyagi terhek és nehezedő társadalmi problémák hatására a bajai önkormányzat úgy döntött, hogy a Magyarországi Református Egyházzal közösen karolják fel a város elesettjeit, így alakulhatott meg a Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény. Az eltelt időszakban az intézmény sokat tett azért, hogy segítsen a bajbajutottakon: többek között támogató szolgálatot, közösségi pszichiátriai ellátást, Fogyatékosok Nappali Intézményét, idősek otthonát működtetnek, de számos módon gondoskodnak a hajléktalanokról is.

Ezúttal a felújított idősklub apropóján adtak hálát az egybegyűltek, akiket Bölcskei Gusztáv püspök úr köszöntött Pál rómaiakhoz írt levelével (Róm 14,13-18). A püspök úr felhívta a figyelmet arra, hogy ez az ige is arról szól, hogy tekintettel kell lenni másokra, nem szabad megütközést vagy elbotlást okozni testvéreinknek. „Ezzel kezdődik a diakónia, hogy észrevegyünk valakit, akit más nem vagy nem szívesen. Ha nem nézünk egymásra, hanem elfordítjuk a fejünket, akkor eljuthatunk addig, hogy még azt is elpusztítjuk, aki a legközelebb áll hozzánk” – utalt Kain és Ábel történetére, mikor „Kain emiatt nagy haragra gerjedt, és lehorgasztotta a fejét(Móz 4,5). Bölcskei Gusztáv hangsúlyozta, hogy itt élnek köztünk azok, akik nem csak szép szavakat akarnak hallani, hanem azt, hogy tekintetbe vegyük őket – csak így kerülhetünk közel Isten országához.

tekintetbe-venni3

A püspök úr szavai után a Cédrus kórust hallgathatták meg a megjelentek, majd Czibere Károly szociális és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, az MRE Szeretetszolgálati Iroda korábbi vezetője szólt, aki elmondta, államtitkárként szeretné még jobban ráirányítani a figyelmet azokra a műhelyekre, ahol kiemelkedő munka zajlik. „Volt olyan újságíró, aki szélmalomharcnak nevezte a szociális munkát. Ezek az alkalmak azok, melyek bizonyítják, hogy ez nem így van” – mondta az államtitkár, aki visszautalt a püspök úr szavaira is: „A tekintetbe vételnek fontos része az alázat: fel kell ismernünk, hogy nem a szociálpolitika a legfontosabb, hanem azok a műhelyek, ahol alázattal ráközelítenek a problémákra. E műhelyek tudását kell a szociálpolitikának felszippantania, hogy aztán azt lehessen adni az elesetteknek, amire valóban szükségük van.

tekintetbe-venni5

Beszterczey András, az MRE Szeretetszolgálati Iroda vezetője az Áldáskönyvből idézett: „Külön-külön csak szavak vagyunk, együtt azonban költemény, Kétségből egységre úgy találunk, ha egybegyűjt minket a Szeretet.” A szakember elmondta, az idősek klubja a diakónia egy nagyon fontos küldetését valósítja meg: itt találkozhatnak az idős emberek. „Mert nem jó az embernek egyedül lenni, ezért is adta Isten Ádámnak Évát.

Zsigó Róbert bajai polgármester is megjelent az ünnepségen, s elmondta, az elmúlt öt év bebizonyította, hogy jó döntést hoztak e szociális terület átengedésével: „Bár voltak apró viták, ezeket tudtuk kezelni. Az Egyház pedig olyan fejlesztéseket hajtott végre az intézményben, amely materiálisan is megmutatkozik, ugyanakkor lelki javakban is épült.

A Bajai Idősek Klubjának felújítása és korszerűsítése az Új Széchenyi Terv Dél-Alföld Operatív programjának keretében valósult meg közel 50 millió forint támogatással, továbbá 27 millió forint önrésszel. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Infoblokk2_altalanos_egyes

Intézmények összehasonlítása