Találatok az alábbira:

Húsz éves a nemesbikki idősek otthona

Szerző: gilicze.reka on 2016/05/06
| 0

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte a nemesbikki Béthel Református Szeretetotthon. Az intézmény 1996-ban kezdte meg működését a Magyarországi Református Egyház fenntartásában. A jubileum alkalmából szervezett, április 28-i hálaadó istentiszteleten nem csak egyházi és világi elöljárók köszöntöttek, hanem az otthon lakói is készültek műsorral.

Húsz éve nyújt teljes körű ápolást és gondozást idős emberek számára a Béthel Református Szeretetotthon. 1994-ben az akkori nemesbikki lelkész kereste meg az egyházkerületet azzal a szándékkal, hogy szeretne idős otthont indítani a településen. Az első években 28 férőhely volt, a felújítások után ugyanennyivel bővült a létszám, ezzel együtt pedig a munkatársi gárda is gyarapodott – mondta Victor Dániel intézményvezető.

Az otthonban elesett, súlyos állapotú vagy egyedülálló időseket gondoznak a nap 24 órájában. Az ország egész területéről fogadnak idős embereket, de a lakók többsége a település 30-40 kilométeres vonzáskörzetéből érkezik az intézménybe. Nem csak lakhatást, étkezést vagy orvosi ellátást biztosítanak, hanem hangsúlyt fektetnek a lelki életre is. „Az otthonnak Isten szeretetéről kell szólnia és az ige az, ami áthat és motivál” – véli Victor Dániel, aki Isten iránti hálával tekintett vissza az eltelt időszakra.

Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője a nemesbikki református templomban mondott igehirdetésében először az Isten, majd az egymás iránti szeretetről beszélt. Azt mondta, hogy az Úrnak terve van az életünkkel: “minden, amit tesz, szeretetből teszi és az ő végtelen, csodálatos szeretetének a csúcsa, hogy a legértékesebb kincsét, egyszülött fiát adta oda engesztelő áldozatul a mi bűneinkért”.

Pásztor Dániel arra biztatott, hogy ne csupán szavakkal, hanem tettekkel is szeressük egymást, törekedjünk arra, hogy szeretetet adjunk, hiszen így mi is gazdagabbak lehetünk. – Ebben az otthonban a szeretet nem csak szavakban nyilvánul meg, hanem cselekedetekben. A diakónia a szeretet szolgálata és hiszem, hogy ami ebben az otthonban történik az a tetté lett ige, ami az egyháznak is lételeme – hangsúlyozta az igehirdető.

Tállai András államtitkár köszöntőjében elmondta, hogy a szeretetotthon fennállásának húsz éves évfordulóján az ötletgazdák, a fenntartó, az intézmény munkatársai és az otthon lakói is tiszteletet érdemelnek, mert fontos számukra az egymás iránti szeretet és az elesettek gondozása.

Szőnyi Tamás borsod-gömöri esperes visszaemlékezett a szeretetotthon indulására, mely az egykori TSZ iroda épületében kapott helyet. Az épület először lélekkel, majd munkatársakkal és lakókkal telt meg, később egyházi külsőt kapott és Isten áldásain keresztül vált az “embereket szeretettel körülvevő” intézménnyé.

A fenntartó Magyarországi Református Egyház nevében Besztercey András szeretetszolgálati irodavezető mondott köszöntőt, aki emlékeztetett, hogy a szeretetotthon – ahogy a neve is utal rá – Isten háza, ahol nem munkavállalók, hanem munkatársak dolgoznak, akik tudják, hogy ezt a szolgálatot csak “egymás és a lakók társaként” lehet végezni.

Benke György nyugalmazott lelkipásztor a dél-borsodi régió szeretetszolgálatának kezdeteit, Szabó Dániel az otthon indulásának körülményeit idézte fel, menet közben pedig a Szeretetotthon lakóinak műsorát tekinthették meg az egybegyűltek.

Forrás: tirek.hu/Kojsza Péter

 

Intézmények összehasonlítása