Találatok az alábbira:

Önerőből a hajléktalanokért

Szerző: gilicze.reka on 2016/06/05
| 0

Népkonyhát és nappali melegedőt épített a református egyház saját forrásból Baján. A nyolcvanmillió forintnyi fejlesztés kapcsán a Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény vezetőjét, Bánné Kiss Erzsébetet kérdeztük. Szerinte a régi épület már méltatlan volt a feladat ellátásához, ezért döntöttek az építkezés mellett. Felújították a Cédrus tanyáját is, ahol két hajléktalan férfi kap otthont és munkát is.

A bajai hajléktalanokért végzett szolgálatuk méltóbb körülmények között zajlik majd ezután. Milyen felújításokért adtak hálát?

Három épületünk újulhatott meg a közelmúltban – ezért adtunk hálát Istennek. Az egyik a hajléktalanellátásnak otthont adó épület, amely egyben a református népkonyha és a hajléktalanok nappali melegedője is. A korábbi kényszermegoldásokkal terhelt, zsúfolt és kicsi épületünk helyett a szomszédos telek megvásárlásával egy százhatvan négyzetméteres új épületkomplexumot építhettünk. Ez pe­dig a mai kor minden követelményét kielégítő szociális ellátást nyújtó épület: akadálymentesített, korszerű légtechnikával van ellátva. Az épület külsején és belső terében is megjelenik református hitünk néhány jelképe, például a kakas és a csillag. A nagyságrendileg nyolcvanmillió forintos beruházást a Magyarországi Református Egyház (MRE) finanszírozta. Felújíthattuk a Cédrus tanyánkat is. Ezt még 2012-ben kaptuk ajándékba, a tanyaprojektünk azóta működik. Itt védett lakhatást adunk két hajléktalanszállásról kikerülő férfinak, akik állatokat nevelnek, most hatvan mangalicánk, húsz kecskénk és több baromfink is van. A közelmúltban egy gazdasági épületet is felépítettek a hajléktalanellátásunk gondozottjai. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ötmilliós támogatásából pedig a tanyát újíthattuk fel.

Az idősek ellátása is jobb körülmények között történik a jövőben. Itt milyen változások történtek?

Megújult a Móra Ferenc utcai idősek otthona is a Szeretetszolgálati Iroda sikeres pályázatának köszönhetően. Ez teljes energetikai felújítást jelent, illetve akadálymentesítést, közösségi helyiségek és terek kialakítását, valamint a férőhelyek számát is bővítettük. A valamikori zsidó hitközség által épített és fenntartott kórház, aggok háza fennállása óta nem újult meg ilyen mértékben. Az MRE mint fenntartó a pályázaton túl az épület teljes bútorzatát kicserélte, vagyis megújultak a székek, az asztalok, az ágyak és a szekrények is. Mindez több mint kétszázötvenmillió forintba került, ebből huszonötmillió forint a mi önrészünk volt.

Hány hajléktalanról és idősről gondoskodik a Cédrus?

Évi kétszáz hajléktalan fordul meg nálunk. A református népkonyhán naponta ötven főnek adunk egy tál meleg ételt. Az idősek otthonában a bővítésnek köszönhetően kilencvenen élnek.

Példa az öngondoskodásra

A Cédrus tanyán élő kecskék tejéből sajt és túró készül, amelyet a népkonyhán hasznosítanak. Bánné Kis Erzsébet, a Cédrus vezetője azt reméli, hogy mintát, példát ad a tanyaprojekt azoknak, akiknek van tanyájuk, de már nem foglalkoznak a környezetükkel. Példát mutatnak, hogy érdemes megművelni a kertet, állatokat tartani, és szabad az embernek önmagáról gondoskodnia. A tanyán nem mindig könnyű az élet, ismeri el az intézményvezető, de hozzáteszi: nagy örömöket is megéltek már itt az elmúlt négy év alatt, például amikor az egyik ott élő, dolgozó férfi hazatért a családjához.

Hegedűs Márk

Az interjú megjelent a Reformátusok Lapja 2016. június 5-i számában.

Intézmények összehasonlítása