Találatok az alábbira:

Csaknem 400 milliós beruházás a bajai Cédrus Református Egyesített Szociális Intézményben

Szerző: gilicze.reka on 2021/09/06
| 0

A bajai Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény református szolgáltatóként egyedül az országban a támogatott lakhatás kivételével minden szociális ellátási formát biztosít, így segítséget nyújt többek között az időskorúaknak, fogyatékossággal élőknek, pszichiátriai betegeknek és szenvedélybetegeknek, összesen 1300 főről gondoskodik. A jelenlegi intézményi központban (Pokorny u. 1-3.) több szociális ellátás működik, a munkatársak létszáma is megemelkedett, így a székhelyen zsúfoltság tapasztalható. Ennek a megszüntetésére valamint az egyébként is szükséges korszerűsítések miatt létesül az intézmény új központi épülete a Rókus utca 43. szám alatt. Az új intézményi központ helyet adhat az intézményirányításnak, valamint a szociális alap- és szakellátás igénylése (kérelmek benyújtása és szociális ügyintézés) is itt történhet a későbbiekben.

“A Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény új központjának helyet adó épület kialakítása augusztus 1-jén indult el és várhatóan 2022. június 30-án fejeződik be. Diakóniai központot építünk, amely nem egy adminisztratív épület lesz, hanem elsősorban egy olyan hely, ahol fogadni tudjuk azokat, akik problémákkal, nehézségekkel küzdenek és segítséget kérnek tőlünk saját maguk vagy idős, fogyatékkal élő családtagjuk számára. Ez sokszor nem csak egy benyújtott igénylésről szól, hanem a legtöbb esetben lelkigondozói beszélgetést is jelent. Emellett fontos az is, hogy a munkatársak számára kiegyensúlyozott, esztétikus és szép munkakörnyezetet biztosítsunk. Büszke vagyok arra, hogy az intézmény néhány évvel ezelőtt az Ökogyülekezet tagja lett, ami azért is fontos, mert igyekszünk törekedni arra, hogy felhasználjuk a már kidobott dolgokat pl. a régi gerendákból asztalok és padok készültek, lehetőségeinkhez képest használjuk a megújuló energiát az épületeinkben és szolgáltatásainkban, valamint ezen törekvéseinkkel példát mutathatunk arra nézve, hogy felelősek vagyunk ezért a teremtett világért. A beruházás nyomán környezettudatos, energiatakarékosan működtethető épületegység jön létre. A kivitelezési munkákat helyi mesteremberek végzik, így a helyi munkaerőpiacra is pozitív hatást gyakorol a beruházás.  Hálás vagyok azért, hogy Isten kegyelméből az elmúlt időszakban növekedhettünk és most ez a beruházás is megvalósulhat. Hiszem, hogy nem a mának építkezünk” – mondta a beruházás bejelentésekor Bánné Kiss Erzsébet a Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény intézményvezetője.

Az intézmény fenntartója, a Magyarországi Református Egyház Diakóniai Irodája saját forrásból finanszírozza az új központ építését, melynek kapcsán Bujdosó Balázs megbízott irodavezető elmondta, hogy a Diakóniai Iroda számára kifejezetten fontos, hogy az intézményekben mind az ellátottak, mind a munkatársak számára megfelelő, méltó körülményeket biztosítsanak, így a mindennapokban lelkiismeretesen végzett segítő szolgálat mellett hálás azért, ha a fenntartó támogatni tudja az ilyen nagy mértékű és minőségi ugrást jelentő beruházásokat, mint például a bajai Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény új központi épülete. A költségek kapcsán az irodavezető elmondta, hogy a csaknem 400 000 000 forintból 350 000 000 forintot fordítanak az építkezésre, a fennmaradó összeget a telek megvásárlására és a tervezésre fordították.

 

A várhatóan egy év múlva elkészülő épület látványterveit is bemutatták a beruházást bejelentő sajtótájékoztatón, a kétszintes épület tervei letisztult, modern és az egyházi jelleget finoman kiemelő képet mutatnak.

Látványképek az új épületről:

 

Intézmények összehasonlítása