Találatok az alábbira:

KRISZTUS PÉLDÁJÁN ELINDULVA – A BODOKY RICHÁRD TEREM NÉVADÓ ÜNNEPSÉGE

Szerző: szirak.sara on 2023/04/03
| hír
| 0

A Református Szeretetszolgálat a Hungária 200. alatti székházában felavatta gyülekezeti termét 2023. április 3-án, hétfőn reggel. A gyülekezeti terem elnevezésével a szervezet dr. Bodoky Richárd és a Filadelfia Diakonissza Anyaház gazdag szellemi és lelki örökségére kíván rámutatni és emlékeztetni.

Az alkalom kezdetén Kovács Gergő, a Hold utcai Református Egyházközség lelkipásztora tartott áhítatot a Mt 4, 1-11. alapján.

„Még nem indult el Jézus, hogy hirdesse Isten országát, de a kísértés, a próba és a harc igen meghatározó az egész szolgálatára tekintve. (…) Amikor Keresztelő János megkereszteli Jézust, az Isten lelke száll rá, és egy hang hallatszódik az égből: „Ez az én szeretett fiam, akiben gyönyörködöm.” A keresztelés alkalmával Isten lelke árad Jézusra, és felruházza őt hatalommal, hogy végezze el a küldetést, amire rendeltetett. Ebben a kijelentésben erősíti meg az Atya szava, hiszen Jézus előtt világos út áll, hogy betöltse küldetését. (…) A puszta, a sivatag Izrael történetében mindig a próbatétel helye – erre emlékezve tartjuk a 40 napos böjtöt. Viszont a puszta a bizalom helye is, mert itt születik meg a megpróbáltatás idején az, ami szilárd hithez fog vezetni, ez az elhívás betöltése” – mondta.

Kovács Gergő úgy vélte, hogy ez az ünnep annak a tanúbizonysága, hogy Jézus példáján elindulva sikerülhet a hitben buzgó embernek helyt állnia a nehézségek közepette is.

„A Dr. Bodoky Richárd terem annak az emlékeztetője lehet itt, a Református Szeretetszolgálat székházában, hogy igen szilárd példák állnak előttünk. Olyan példaképek, akik éppen a megpróbáltatások idején, mikor nem lehetett evangelizálni, akkor, amikor a diakonissza egyház létezése ellehetetlenedett, akkor, amikor különböző hátratételeknek volt kitéve a lelkipásztor, akkor is kitartottak. Sőt, ahogyan Bodoky Richárd életét és visszaemlékezéseit ismerjük, ki is kell tartani” – helyezte a hallgatóság szívére.

Ezt követően dr. Czibere Károly, a Református Szeretetszolgálat főigazgatója köszöntötte a jelenlévőket. „Ez egy ünnepi alkalom mindenki számára, aki a Kárpát-medencében református diakóniai szolgálatot végez, mert a Bodoky család, a Bethesda és a Filadelfia ház mindig is egy tájékozódási pont volt. (…) Biztosak voltunk abban, hogy ennek az épületkomplexumnak kell, hogy legyen lelki központja, és az sem volt kérdés, hogy kiről nevezzük el. Hatalmas kiváltság, hogy ilyen falak között dolgozhatunk és végezhetjük a szolgálatot. Kevés ember van, aki olyan helyen tud dolgozni, ahol a saját munkájának az évszázados emlékei veszik körül – ez sugárzik ebből a helyből, ebből meríthetünk erőt és inspirációt” – emelte ki.

„Napjainkban a református intézményes diakóniában mintegy hétezer munkatárs szolgál és hatvanezer embernek segítenek – ezért folyton emlékeznünk kell a diakónia korábbi, hűséges szolgatársaira is, hiszen ez a túlélésünk záloga. A mai megemlékezésünk biblikus értelemben vett visszatekintés is, hiszen hazánk nehéz korszakában olyan munkatársakat adott az Úr Jézus nyája pásztorolására, akik komolyan vették a hitüket és küldetésüket, és egész életüket Krisztusnak és felebarátainak gyógyítására szánták. (…) Azt írja Pál Titusznak: „te magad légy példaképük a jó cselekedetekben!” (2Tit, 2,7) Mi, akik tisztelgünk Bodoky Richárd emléke előtt, ennyi idő távlatából így látjuk őt, mint példakép: egész életével, lényével, jócselekedeteivel – így lehetünk vele egy test, nevezetesen a Krisztus-test tagjai” – zárta szavait.

Az ünnepség végén Csanády Andrásné dr. Bodoky Ágnes, dr. Bodoky Richárd lánya emlékezett meg édesapjáról, tett tanúbizonyságot életükről a hallgatóság előtt.

Az alkalom szeretetvendégséggel zárult a Bethesda Gyermekkórház éttermében.

Mindezért egyedül Istené a dicsőség!

Intézmények összehasonlítása