Találatok az alábbira:

BÖLCSŐDEI SZAKMAI NAPOT SZERVEZETT A REFORMÁTUS SZERETETSZOLGÁLAT

Szerző: szirak.sara on 2024/04/16
| hír
| 0

2024. április 16-án a Református Szeretetszolgálat szakmai tanácskozást szervezett bölcsődei szolgálatot végző vagy a jövőben indítani tervező református gyülekezetek számára. Az országos találkozón közel százan vettek részt a zsinati székházban.

A szakmai tanácskozáson igei köszöntőt mondott Nagytiszteletű Dr. Gaál Sándor, a Nyírségi Református Egyházmegye esperese, a Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség lelkipásztora az Ef 5, 1-14. alapján. „Legyetek Isten követői, mint szeretett gyermekei! A bölcsődében munkálkodók ezt teljesítik minden nap szolgálatukban” – helyezte a hallgatóság szívére.

A rendezvényen kezdetén Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár köszöntötte a megjelenteket, és ismertette a kormány családpolitikai törekvéseit, intézkedéseit és azok eredményét.

Dr. Czibere Károly főigazgató köszöntőjében kiemelte, hogy az elmúlt tíz évben a református fenntartású bölcsődei férőhelyek száma megtöbbszöröződött. A bölcsődei szolgálat amellett, hogy fontos tényező a gyülekezetek építésében, komoly fenntartói felelősséggel jár, ezért a Református Szeretetszolgálat elkötelezett a szolgálatok szakmai támogatásában. „Az adja az identitásunk alapját, hogy tudunk segíteni egymásnak. Ha pedig szolgálatot indít egy gyülekezet, ezzel magára vállalva rendkívül sok fenntartói terhet, az mindig megkülönböztetett figyelmet és köszönetet érdemel” – mondta. Hozzátette: minden bölcsődei szolgálat egyúttal hitvallás is az egyháznak az emberi élet szentségéről, a családról és a gyermekek értékéről vallott tanításáról.

Dr. Erőssné dr. Nacsa Olga osztályvezető asszony részletesen ismertette a bölcsődei ellátásokat érintő aktuális szakpolitikai intézkedéseket.

Dr. Kereki Judit, a Családbarát Magyarország Központ szakmai vezetője a Gyermekút Projekt eredményeit mutatta be előadásában.

A Magyar Államkincstár Önkormányzati Főosztály Humánszolgáltatások és Módszertan Osztály részéről Ambrus Gabriella osztályvezető, és Tóth Adrienn Eszter államháztartási referens adott számot a kincstár hatósági ellenőrzési tapasztalatairól.

A Református EGYMI képviseletében Siteri Erika főigazgató asszony, és Mészáros-Török Petra korai fejlesztés országos szakmai koordinátor a gyermekek korai fejlesztésével kapcsolatos gyakorlati ismeretekről beszélt a hallgatóságnak.  

A konferencián két jelentős szakmai múlttal rendelkező bölcsőde mutatkozott be: Pajorné Hirmann Mária, a Vadgesztenye Református Óvoda-Bölcsőde intézményvezetője, valamint Kulcsárné Fejes Anita, a Mustármag Református Bölcsőde intézményvezetője előadásában a gyakorlati működési tapasztalatokat osztotta meg a szakemberekkel.

Hálásak vagyunk az együtt töltött napért és a szakmai fejlődésért!

Jelenleg református egyházi fenntartásban működő 3 éven aluli gyermekek napközbeni ellátását nyújtó 64 intézményhez köthető szolgáltatási helyek száma országosan 96 db, az ellátott gyermeklétszám 1152 fő. Ebből 18 szolgáltatási helyszínen összesen 556 férőhellyel működik bölcsődei ellátás, 25 szolgáltatási helyszínen összesen 236 férőhellyel mini bölcsődei ellátás, 53 szolgáltatási helyszínen összesen 360 férőhellyel családi bölcsőde.

Intézmények összehasonlítása